Härmälän kilpailu

Härmälän

uuden asuin- ja
leirintäalueen ideakilpailu



Kilpailuaika 31.1.2025 - 29.4.2025

Härmälän leirintäalueen ja lähiympäristön kilpailulla haetaan ideoita asumisen ja leirintätoimintojen sovittamiseen ympäristöön.

Kilpailutehtävä

Tampereen kaupunki järjestää yleisen arkkitehtuurikilpailun Pyhäjärven rannassa sijaitsevan Härmälän leirintäalueen muutoksesta asuin- ja leirintäalueeksi. Kilpailu järjestetään yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton kanssa.

Kilpailutehtävänä on ideoida alueelle arkkitehtonisesti laadukas ja kestävä kokonaisuus, jossa yhdistetään luontevasti uusi asuinkohde ja uudistuvan leirintäalueen toiminnot. Suunnittelualueeseen kuuluu myös suojeltu Lepolan huvila ja sen arvokas, puistomainen ympäristö. Lepolan huvilalle haetaan uudiskäyttöä.

Kilpailun tulosten pohjalta laaditaan alueelle uusi asemakaava.


Kilpailualue

Suunnittelualue sijaitsee Pyhäjärven ja Nuolialantien välisellä alueella, noin kolme kilometriä Tampereen keskustasta etelään. Alueen itäpuolella ranta-alue on metsäistä virkistysaluetta ja puistoa ja asuinrakentaminen sijoittuu Nuolialantien varteen. Alueen länsipuolella uudehko asuinalue ulottuu lähelle rantaa.

Lähialueeseen voi tutustua tarkemmin karttapalvelussa https://www.tampere.fi/kartta.


Lisätietoja

Lisätietoja kilpailusta antaa kilpailusihteeri Annina Vainio,
A-insinöörit. Sähköposti: Annina.Vainio@ains.fi

Info ja tiedotteet

Lisätietoja kilpailusta antaa kilpailusihteeri Annina Vainio, A-insinöörit. Sähköposti: Annina.Vainio@ains.fi

14.2.2025 - Kilpailuseminaari Siluetti-esittelytilassa

Kilpailuseminaari järjestetään pe 14.2.2025 klo 10.00 Tampereen kaupungin Siluetti-esittelytilassa, joka sijaitsee Tampereen linja-autoaseman yhteydessä, osoitteessa Hatanpään valtatie 7.

Tilaisuuden esityksiä on mahdollista seurata myös verkossa Teamsin välityksellä:

Seminaarin jälkeen kilpailijoille esitellään Lepolan huvilaa klo 12.00. Lepolan huvilan alue on aidattu, eikä sinne ei ole pääsyä esittelytilaisuutta lukuun ottamatta. Lepolan katuosoite on Nuolialantie 50.

Härmälän leirintäalueella voi talviaikaan käydä tutustumassa omatoimisesti. Leirintäalue on aidattu, mutta sinne pääsee kävellen Leirintäkadun kautta.

22.11.2024 - Uusi monitoimitalo tuo Meri-Rastilaan ripauksen Japania – arkkitehtuurikilpailun voitti ”Käsi kädessä”

Meri-Rastilan monitoimitalon arkkitehtuurikilpailussa on etsitty suunnitelmaa nykyisen korttelitalon uudistamiselle ja laajentamiselle. Meri-Rastilan monitoimitalon arkkitehtuurikilpailun voittajaksi on valittu ehdotus nimeltä "Käsi kädessä". Ehdotuksen pohjalta Meri-Rastilaan syntyy vanhaa ja uutta yhdistelevä rakennuskokonaisuus, jonka ulkoasussa on viitteitä japanilaiseen puuarkkitehtuuriin ja 1920-luvun pohjoismaiseen klassismiin. Voittaneen ehdotuksen arkkitehdit ovat Matias Kotilainen, Tuomas Martinsaari ja Paul Thynell Arkkitehtitoimisto Opus Oy:stä. Pihasuunnitteluun on osallistunut myös LOCI maisema-arkkitehdit Oy. Kilpailun tulokset julkistettiin 22. marraskuuta järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa. Monitoimitalon rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2026.

Koulu ja Merirasti-kappeli säilyvät

"Käsi kädessä" vie onnistuneesti eteenpäin Meri-Rastilan kehitykselle tärkeää kaupunkiuudistusta. Meri-Rastila on yksi kaupunkiuudistusalueista, joiden kehittämiseen, palveluihin ja täydennysrakentamiseen Helsingin kaupunki panostaa lähivuosina. Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena oli löytää ratkaisu, joka sopii Meri-Rastilan miljööseen ja samalla uudistaa sitä positiivisella tavalla. Uutta monitoimitaloa suunnitellaan Meri-Rastilan korttelitalon ja Merirasti-kappelin tonteille. Rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1993 arkkitehti Kaarlo Leppäsen suunnittelemana, ja ne ovat korjausten ja uudistamisen tarpeessa. Kilpailun voittaneessa suunnitelmassa on ehdotettu, että purku-uhan alla ollut Merirasti-kappeli kunnostetaan nuorisotilaksi, ja että sitä laajennetaan Haruspuiston suuntaan. Myös nykyinen kaksikerroksinen kouluosa on tarkoitus säilyttää. Päiväkoti ja nuorisotalo puretaan, ja niiden paikalle rakennetaan uusia tiloja. Koska Meri-Rastilassa asuu tulevaisuudessa enemmän ihmisiä, uudesta monitoimitalosta suunnitellaan nykyistä suurempaa ja monipuolisempaa keskusta. Koulun, päiväkodin ja nuorisotalon lisäksi kokonaisuuteen tulee tiloja leikkipuistolle, asukkaiden iltakäytölle ja kotihoidon henkilökunnalle.

Sopusuhtainen arkkitehtuuri tarjoaa sujuvaa arkea

Kilpailun voittanut ehdotus ”Käsi kädessä” saa tuomaristolta kiitosta selkeästä ja sopusuhtaisesta arkkitehtuurista. Erilaiset tilaryhmät on sijoitettu loogisesti ja sisälle tulee runsaasti luonnonvaloa. Liikkuminen ja lasten valvominen on helppoa, koska pihan muoto on selkeä. Myös teknisiltä ratkaisuiltaan ehdotus on positiivisella tavalla yksinkertainen, mikä helpottaa rakentamista. Puurakenteet pienentävät rakentamisen hiilijalanjälkeä. ”Tuomaristo on iloinen siitä, että kilpailussa löytyi ratkaisu, jossa vanhaa vaalitaan uuden rinnalla. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten kaupunkiuudistuksen avulla parannetaan nykyisten asukkaiden palveluita – ja toisaalta luodaan mahdollisuuksia uusille asukkaille löytää Meri-Rastila omaksi kodikseen”, tuomariston puheenjohtaja, apulaispormestari Anni Sinnemäki sanoo. ”Merkittävä osa korttelitalon nykyisistä rakennuksista säästetään, ja niihin yhdistetään tämän päivän laadukasta arkkitehtuuria. Uudet osat erottuvat vanhoista materiaalien, värien ja muotojen avulla. Lopputuloksena on uusi kaunis julkisivu Meri-Rastilan torille.” ”Käsi kädessä” jättää myös tilaa jatkosuunnittelulle. Tuomariston mielestä muun muassa kappelin uudisosan arkkitehtuuria pitää vielä kehittää. Myös sisätilat, leikkipuistotilojen sijoittelu ja huoltoyhteydet vaativat tarkempaa suunnittelua ennen kuin rakentaminen voi alkaa.

Kuusi ehdotusta nousi yli muiden

Meri-Rastilan monitoimitalon arkkitehtuurikilpailussa saatiin yhteensä 70 ehdotusta. Toiselle sijalle valittiin ehdotus "Alia", jonka tekijänä olivat Lukkaroinen Arkkitehdit Oy ja Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy. Kolmannelle sijalle sijoittui ehdotus "Katkeamaton yhteys", jonka tekijöitä olivat arkkitehdit Lassi Mustonen (KUMP Arkkitehdit) ja Annina Ruuhilahti. Viiden parhaan joukkoon valittiin myös L Arkkitehdit Oy:n ehdotus ”Meren lainehtiessa” sekä arkkitehti Arvo Eskelisen ja tekniikan kandidaatti Antti Rissasen ehdotus ”Juhannusvirsi”. Kunniamaininnan sai Anttinen Oiva arkkitehdit Oy:n ehdotus ”Kollaasi”.

Yhteyshenkilöt

Arkkitehtuurikilpailu ja rakennuttaminen Mari Koskinen, projektinjohtaja Helsingin kaupunkiympäristön toimiala Puh. 09 310 37530 mari.koskinen@hel.fi

Meri-Rastilan alueen yleinen kehittäminen Lotta Suominen, aluerakentamisen projektinjohtaja Helsingin kaupunginkanslia Puh. 09 310 38510 lotta.suominen@hel.fi

18.11.2024 - Meri-Rastilan monitoimitalon arkkitehtuurikilpailun voittaja julkistetaan perjantaina 22.11.2024

Meri-Rastilan monitoimitalon arkkitehtuurikilpailussa on etsitty suunnitelmaa nykyisen korttelitalon uudistamiselle ja laajentamiselle. Kilpailun tuomaristo on valinnut 70 ehdotuksen joukosta voittajan, jonka pohjalta monitoimitalon suunnittelua jatketaan.

Suunnitelmana on, että Merirasti-kappeli korjataan osaksi uutta monitoimitaloa. Kaikki kilpailun finalistit ovat ehdottaneet, että myös nykyiset koulutilat säilytetään osana uutta kokonaisuutta.

Kilpailun voittaja ja muut palkitut ehdotukset julkistetaan perjantaina 22. marraskuuta tällä verkkosivulla sekä erillisessä näyttelyssä: Kilpailijoilla ja alueen asukkailla on mahdollisuus tutustua kilpailuehdotuksiin kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa kello 17–19 Kulttuuritila Merirastissa (os. Jaluspolku 3). Tilaisuuden avaa apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Julkistustilaisuuden jälkeen kilpailun finalistiehdotukset ovat esillä Kulttuuritila Merirastissa 8.12.2024 asti. Kulttuuritila on avoinna keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin kello 13–17 ja sunnuntaisin kello 12–16.

30.9.2024 - Toisen vaiheen työt nähtävillä

Toisen vaiheen ehdotukset ovat nähtävillä kilpailusivun galleriassa ja Kerrokantasi-verkkokyselyssä jossa niitä voi myös kommentoida 20.10.2024 asti.

Finaaliin valitut ja kehitetyt viisi ehdotusta eroavat toisistaan merkittävästi siinä, miten uutta rakentamista sijoiteltaisiin vanhan lomaan ja minkä näköisiä uudet rakennukset olisivat. Muun muassa Meri-Rastilan torin yhteyteen on ehdotettu erilaisia uudistuksia. Kaikki viisi finalistia ovat ehdottaneet, että nykyiset koulutilat ja Merirasti-kappeli säilytetään osana uutta monitoimitaloa. Osa finalisteista on ehdottanut lisäksi, että nykyinen nuorisotalo säilytetään.

Kilpailu pyritään ratkaisemaan vuoden 2024 aikana.

2.5.2024 - 2. vaihe 8.5. - 2.9.2024

Tuomaristo on valinnut viisi työtä kilpailun toiseen vaiheeseen, joka alkaa kilpailuohjelman mukaisesti 8.5.2024. Tekijöille on ilmoitettu valinnasta henkilökohtaisesti.

Aikataulu


Kaikki kellonajat ovet Suomen aikaa (talvella UTC+2 ja kesällä UTC+3).

Kilpailun ensimmäinen vaihe:  

Kilpailun käynnistys
pe 31.1. 2025
ma 24.2. 2025 ⏲ 16:00
ti 29.4. 2025 ⏲ 16:00
Alustavasti lokakuussa 2025
14.2.2025 10:00


Huom. Kaikki kellonajat ovat Suomen aikaa.

Kilpailun toinen vaihe:  

No items found.

Ladattavat materiaalit

Lataa kilpailuohjelma
Härmälä_kilpailuohjelma.pdf
Lataa kilpailuaineistot

Täytä alla oleva lomake ladataksesi aineistot

Kartat, mallit

Liite 1: Pohjakartta (pdf, dwg)
- Pohjakartta, kiinteistörajat ja kilpailualueen rajaus
- Pohjakartan ja raitiotiesuunnitelman yhdistelmä
Liite 2: Rakeisuuskartta (pdf, dwg)
Liite 3: Ortoilmakuva (tiff, dwg)
Liite 4: Puustotiedot (pdf, dwg (pisteet) ja excel (tiedot))
Liite 5: Asemakaavakartta (pdf, dwg)
Liite 6: 3D-maasto- ja rakennusmalliaineisto (3d-dwg, skp)
Liite 7: Raitiotien suunnitelmaote (pdf, dwg)

Täydennettävä, kilpailuehdotuksen mukana palautettava lomake

Liite 8: Kestävyyskriteerien toteutuminen kilpailuehdotuksessa
(docx, pdf)

Valokuvat, viistoilmakuvat

Liite 9: Viistoilmakuvat (zip) (sisältää kuvan, josta tulee laatia
viistoilmakuvaupotus)
Liite 10: Valokuvakooste suunnittelualueesta ja sen rakennuksista (pdf, zip)

Selvitykset ja suunnitelmat

Liite 11: Luontoselvitys
Liite 12: Maisemaselvitys
Liite 13: Lepolan rakennushistoriaselvitys
Liite 14: Lepolan pohja- ja julkisivupiirustukset
(pdf, dwg pohjapiirustuksista)




Internet-osoitteita, joista löytyy alueeseen liittyvää lisätietoa

Asemakaavan aineistot, mm. osallistumis- ja arviointisuunnitelma
https://www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaupunkiymparisto-uudistuu/harmala-harmalan-leirintaalueen-ja-lahiympariston-kehittaminen

Tampereen pysäköintipolitiikan linjaukset
https://www.tampere.fi/liikenne-kadut-ja-kunnossapito/pysakointi/pysakointipolitiikka

Tampereen kaupungin karttapalvelut ja Oskari-kartta
https://www.tampere.fi/kartta

- Asemakaavat ja määräykset
- Yleis- ja maakuntakaavat ja määräykset
- Maaperä-, luonto-, liikenne- ym. tietoa, sekä ilmakuva- ja karttamateriaalia
- Tampereen 3D-kaupunkimalli
- Aineistojen latauspalvelu

Tampereen viherkerroinmenetelmä
https://data.tampere.fi/data/fi/dataset/tampereen-viherkerroin

Kilpailuaineiston lataajien tiedot jäävät ainoastaan Tampereen kaupungin tietoturvasta vastaavan yksikön ja kilpailualustan sovelluksen ylläpitäjän Tietoa Finland Oy:n käyttöön.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tampereen Vuoreksen keskus kilpailuohjelma PDF

Kaupunkimalli

Liite 15 Vuoreksen taideohjelma, Luonnon heijastumia, 2014
Liite 16 Vuoresaukion raitiotiepysäkin tarkastelu, 2024 (pdf, dwg)

Asemakaavoitusohjelma 2024–2028
Tampereen pysäköintipolitiikka 2024–2040
Tampereen kaupungin karttapalvelu Oskari
Asemakaavat ja määräykset
Yleis- ja maakuntakaavat ja määräykset
Maaperä-, luonto-, liikenne- ym. tietoa sekä ilmakuva- ja karttamateriaalia
Tampereen viherkerroinmenetelmä
Tampereen 3D-kaupunkimalli

Asemakaavoitusohjelma 2024–2028

Tampereen pysäköintipolitiikka 2024–2040

Liite 1 Pohjakarttayhdistelmä (dwg)
Liite 2 Pohjakartta A3 (pdf)
Liite 3 Kilpailualueen ja tarkastelualueen rajat (dwg)
Liite 4 Kilpailualue ja tarkastelualue virastokartalla (pdf)
Liite 5 Ortoilmakuva kilpailualuerajauksella (pdf, jpg)
Liite 6 Valokuvakooste (zip-tiedosto, jpg) (maantasokuvia, viistoilmakuvia)
Liite 7 3D-kaupunkimalliaineisto (dwg) (maasto, rakennukset)
Liite 8 Vuoreksen puistokadun naapurikiinteistöjen julkisivuotteet 3 kpl 1:500 (pdf)
Liite 9 OAS (pdf)
Liite 10 Ajantasa asemakaava (dwg, pdf)
Liite 11 Katupoikkileikkaukset 6 kpl 1:100 (pdf)
Liite 12 Rakeisuus 1:5000 (pdf)
Liite 13 Kuva viistoilmakuvaupotuksen pohjaksi (arw, jpg)
Liite 14 Taulukko kilpailuehdotuksen laajuustietoja varten (Excel)

Tampereen kaupungin karttapalvelu Oskari


Asemakaavat ja määräykset
Yleis- ja maakuntakaavat ja määräykset
Maaperä-, luonto-, liikenne- ym. tietoa sekä ilmakuva- ja karttamateriaalia

Tampereen viherkerroinmenetelmä

Tampereen 3D-kaupunkimalli

toukokuussa 2024

Videot

Valokuvia

Kysymykset ja vastaukset

ma 24.2. 2025 ⏲ 16:00
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ekologiset yhteydet
Kilpailuohjelman kaavioissa “Alueen luontoarvot” (sivulla 22) ja "Ekologiset yhteystarpeet” (sivulla 33) on hieman toisistaan poikkeavat tiedot ekologisten yhteystarpeiden osalta. Voisitteko tarkentaa mihin ekologiset yhteystarpeet sijoittuvat?

1

Sivun 33 kuvassa on esitetty nuolilla tärkeimmät, koko kaupungin laajuiseen ekologiseen verkostoon liittyvät ja yleiskaavassa osoitetut ekologiset yhteydet, joita kilpailualueella on tarve säilyttää tai parantaa puuston ja kasvillisuuden avulla. Nuolet eivät siis osoita ekologisten yhteyksien tarkkaa sijaintia vaan yhteystarvetta eri alueiden välillä. Sivun 22 kuvassa on luontoselvityksen (Liite 11) koontikartta, jossa on esitetty alueen nykyiset piirteet. Kilpailuehdotuksessa otetaan kantaa siihen, missä muodossa ja mittakaavassa yhteydet toteutuvat. (Kilpailuohjelma 5.7)

Rakentamisen määrä, korkeus, toiminnot
Onko asuinrakentamiselle määritelty tiettyjä tyypologioita, vai sallitaanko 25 000 k-m²:n vapaamuotoinen jakaminen erilaisiin asumisratkaisuihin?

2

Jakoa eri typologioihin ei ole määritelty ja se on kilpailijoiden harkittavissa. Kilpailuehdotuksessa tulee omistusasumisen lisäksi huomioida hallintamuotojen ja asukasryhmien monimuotoisuus ja kohtuuhintaisen rakentamisen mahdollisuus. (kilpailuohjelma 5.3)

Onko uusille asuinrakennuksille määritelty tarkkoja korkeusrakennusrajoituksia, vai voiko korkeus määräytyä suunnitelman mukaisesti 25 000 k-m² rajoissa?

3

Rakentamisen kokonaismäärä sekä rakennusten korkeus ja kerroslukumäärät ovat kilpailijoiden harkittavissa. Kilpailuehdotuksessa tulee esittää, miten rakentaminen näkyy järvelle ja ympäröiviin asuinkortteleihin, sekä miten se sopii rantamaisemaan. (kilpailuohjelma 5.1 ja 5.3)

Voidaanko kilpailualueella rakentaa niin paljon kuin suunnitteluratkaisuihin sopii, vai onko olemassa minimivaatimuksia säilytettävälle viheralueelle? Onko esimerkiksi prosentuaalista osuutta, joka tulee varata vapaille tai viheralueille?

4

Rakentamisen kokonaismäärä on kilpailijoiden harkittavissa, eikä säilytettäville viheralueille ole minimivaatimusta. Alueella on kuitenkin useita rakentamisen määrää rajoittavia tekijöitä, kuten luontoarvoja, ekologisia yhteistarpeita, kulttuurihistoriallisia arvoja ja reittitarpeita. Asumisen käytössä olevan oleskelupihan määrän tulee lähtökohtaisesti olla vähintään noin 10 % tontin asumiseen käytetystä kerrosalasta. (kilpailuohjelma 5.1. ja 5.3)

Voidaanko koko asuntotarve keskittää korkeisiin rakennuksiin?

5

ks. vastaukset edellisiin kysymyksiin

Sivulla 28 puhutaan kohtuuhintaisten asuntojen toteuttamista edistävistä suunnitteluratkaisuista, tämän mukaan kaksikerroksiset rivitalot ovat mahdollisia toteuttaa kohtuuhintaisina. Toisaalta maaperäselvityksen mukaan alue on enimmäkseen savimaata, ovatko rivitalot silloin toteutettavissa?

6

Nykyisten tietojen perusteella pohjamaa on pääosin lihavaa savea, joten asuinrakennukset tulee todennäköisesti perustaa paalujen varaan, mutta erityisiä haasteita maaperän suhteen ei ole tiedossa. (kilpailuohjelma 4.1)

Voiko asuinkortteleihin integroida enemmän palvelutiloja (esim. ravintolat, työtilat, yhteisölliset palvelut), vai onko ensisijaisesti odotuksena pelkästään asumiseen painottuva rakentaminen?"

7

Asuinkortteleihin voi esittää pienimuotoisia työ- ja liiketiloja, mutta ne eivät ole välttämättömiä. (kilpailuohjelma 5.5.)

Lasketaanko leirintäalueen kem2 erikseen, vai osana mainittua 25000 kem2?

8

Tavoitteena on sijoittaa alueelle noin 25 000 k-m2 asumista. Leirintäalueen kerrosala esitetään erikseen. (kilpailuohjelma 7.1)

Leirintäalue
Voiko leirintäalue suunnitella ensisijaisesti kevyen liikenteen ehdoilla, jolloin autojen pysäköinti keskitettäisiin erilliselle alueelle?

9

Leirintäalueella tulee huomioida jalankulun ja pyöräilyn lisäksi vähintään huoltoliikenteen ja pelastusliikenteen tarpeet. Leirintäalueelle voi ideoida perinteisen leirintäalueen tai uudentyyppisen yhdistelmän erilaisista majoitustyypeistä. Jotkin leirintätyypit voivat toimia niin ettei ajoneuvoja tarvitse tuoda majoituksen äärelle. Leirintäalue tarvitsee kuitenkin aina jonkin verran pysäköintipaikkoja, joita voi sijoittaa myös varsinaisen majoitusalueen ulkopuolelle. Sopiva pysäköintimitoitus ja paikkojen sijoittaminen riippuu esitettävästä majoitusyhdistelmästä. (kilpailuohjelma 5.4)

Voidaanko leirintäalue toteuttaa perinteistä vähemmän autoille suunnattuna, esimerkiksi vähäisemmillä ajoreiteillä ja painottamalla jalankulkua ja pyöräilyä?

10

ks. vastaus edelliseen kysymykseen

Miten leirintäalueen sr-1 alueeseen kuuluu suhtautua? Saako sinne asettaa mitään pysyvää rakennelmaa?

11

Ilmeisesti kysyjä tarkoittaa voimassa olevan asemakaavan huvilamiljöön ja reuna-alueiden s-11 merkintää. Suunnitelmassa tulee ottaa kantaa huvilamiljöön reuna-alueiden arvopuuston säilymiseen sekä kulttuuri- ja ekologisten arvojen ja järvinäkymien suhteeseen. Nykyinen asemakaavamerkintä s-11 (Alueen osa, jolla olemassa oleva puusto on säilytettävä siten, että sallitaan vain maiseman hoidon kannalta tarpeelliset toimenpiteet, ja että puustoa täydennetään tarpeen mukaisesti uusintaistutuksilla.) koskee arvopuuston säilyttämistä, eikä se estä alueelle soveltuvien rakennelmien sijoittamista, mikäli ne eivät heikennä puuston arvoja. Asemakaavamääräystä tullaan todennäköisesti tulevassa asemakaavamuutoksessa tarkentamaan, koska puuston ja maiseman arvoja koskeva tieto on tarkentunut. Lisätietoja puuston arvoista löytyy maisemaselvityksestä. Kilpailuehdotuksessa otetaan kantaa siihen, mitkä nykyisistä puista säilyvät. (kilpailuohjelma 5.2)

Pitääkö mökkien sijoittelussa huomioida paloetäisyys 8 metriä?

12

Mitoituksen tulee olla paloturvallinen ja pääsääntöisesti noudattaa leirinnän turvallisuusohjeistusta (Suomen Pelastusalan keskusjärjestö, SF-Caravan ry). (kilpailuohjelma 5.4.)

Suunnitteluohjeen mukaan "Kaikille leirintäpaikoille tarvitaan sähköt ja rakenteen kuivana pitävä perustus". Mitä tarkoitetaan sillä, että kaikille leirintäpaikoille tarvitaan rakenteen kuivana pitävä perustus? Tarvitseeko telttapaikatkin sähköt ja perustuksen?

13

Myös telttapaikoille on voitava vetää sähköt. Telttapaikoille ei ole tarpeen rakentaa perustuksia.

Leirintäalueella on juuri nyt n. 115 mökkiä. Jos oletetaan, että jokaisessa mökissä majoittuu väh 2 henkilöä, on alueen kapasiteetti juuri nyt n. 230 henkilöä. Eli jos jatkossa majoituspaikkojen määrä halutaan 60-120 majoittajaan, tarkoittaa se noin 30-60 mökkiä?

14

Kilpailussa ideoidaan leirintä- ja matkailutoimintojen uusia muotoja tai yhdistelmiä, jotka voisivat kiinnostaa matkailualan toimijoita. Leirintäalueelle voi ideoida perinteisen leirintäalueen tai uudentyyppisen yhdistelmän erilaisista majoitustyypeistä. Majoituspaikalla tarkoitetaan yhtä majoitusyksikköä, jossa voi majoittua useampia henkilöitä. Tavoitteena on mahdollistaa noin 60–120 majoituspaikkaa, joista suurimman osan tulee olla ympärivuotisia ja pieni osa voi olla kesäkäyttöisiä. Majoituspaikkojen määrä riippuu tarkoitukseen osoitettavan alueen mitoituksesta ja sijainnista. Leirinnän osalta kilpailuehdotus voi olla luonnosmainen, mutta sen tulee olla pääpiirteissään toteutuskelpoinen. (kilpailuohjelma 5.4)

Mitä tarkoitetaan majoituspaikalla? Henkilöpaikkaa vai esim. telttapaikkaa tai mökkiä, joihin sijoittuu useampia majoittujia?

15

Majoituspaikalla tarkoitetaan yhtä majoitusyksikköä, jossa voi majoittua useampia henkilöitä.

Lepolanpuisto
Miten näette Lepolanpuiston kehityksen, voiko alueelle esim. raitiotien varrelle rakentaa vai onko suositeltavaa jättää puisto luonnonmukaiseen tilaan?

16

Lepolanpuisto jää puistoksi lukuun ottamatta Leirintäkadun parantamiseen tarvittavaa aluetta, eikä sinne osoiteta rakentamista. Lepolan puistoon voi osoittaa pienimuotoisia virkistyskäyttöä palvelevia rakennelmia tai jalankulkureittejä, mutta esimerkiksi puustoa ei voida yksittäisiä puita laajemmin poistaa. (kilpailuohjelma 5.7)

Lepolanpuistosta on mainittu “Lepolanpuisto jää puistoksi lukuun ottamatta Leirintäkadun parantamiseen tarvittavaa aluetta, eikä sinne osoiteta rakentamista. Lepolanpuiston virkistyskäyttömahdollisuuksia voidaan kuitenkin kehittää” Mikä katsotaan rakentamiseksi? Saako Lepolanpuistosta kaataa muualta kuin Leirintäkadun alueelta yhtään puuta?

17

ks. vastaus edelliseen kysymykseen

Täytyykö Lepolanpuisto jättää totaalisesti rakentamisen ulkopuolelle, vai voiko sinne mahdollisesti osoittaa esimerkiksi hyvin kevyttä rakentamista tai rakenteita?

18

ks. vastaus edelliseen kysymykseen

Onko kilpailuehdotuksessa mahdollista integroida kevyitä toimintoja Lepolanpuiston alueelle, kuten oleskelualueita, pieniä paviljonkeja tai muuta ympäristöön soveltuvaa toimintaa, vai tuleeko puiston säilyä täysin luonnonmukaisena?

19

ks. vastaus edelliseen kysymykseen

Lepolanpuistossa näyttää olevan paljon rakennuksia. Mitä he ovat? Pitääkö ne säilyttää?

20

Lepolanpuistossa Leirintäkadun lähistöllä on telemasto sekä muita teknisiä rakennelmia, jotka säilyvät jatkossakin.

Liikenne ja pysäköinti
Onko keskitetty pysäköintilaitos kilpailun tavoitteiden mukainen ratkaisu, vai suositaanko pysäköinnin jakamista useampiin pienempiin yksiköihin?

21

Asumiselle suunnitellaan keskitetty, rakenteellinen pysäköintiratkaisu, joka voi toteutua yhdessä tai useammassa sijainnissa. (kilpailuohjelma 5.3)

Onko kilpailussa määritelty tarkempia vaatimuksia pyöräpysäköinnin määrälle ja sijoittelulle? Voiko osa pyöräpysäköinnistä olla bulevardin varrella?

22

Pysäköinnin mitoituksessa käytetään Tampereen kaupungin pysäköintinormin mitoitusta. Pyöräpaikkojen mitoitusnormi asumiselle on 1 pp / 40 k-m2. Pyöräpysäköinnin tulee olla lähellä toimintoa, jota se palvelee. (kilpailuohjelma 5.3) Leirintäalue tarvitsee myös pyöräpysäköintiä ja sen mitoitus riippuu esitettävästä kokonaisuudesta.

Missä määrin kilpailu sallii joustavuutta jalankulun ja ajoneuvoliikenteen reiteissä? Voivatko tietyt kadut ja aukiot mahdollistaa monikäyttöisiä toimintoja, kuten kausiluonteisia tapahtumia?

23

Alueen läpi tulevien reittien liittymistarpeet ympäristön olemassa oleviin katuihin ja reitteihin on osoitettu kilpailuohjelman sivun 31 kartassa. Alueen sisällä reitit ja aukiot voidaan suunnitella kilpailuehdotuksessa osoitettavien toimintojen tarpeiden mukaan. Kilpailuehdotuksessa tulee kuitenkin huomioida mm. Lepolan huvilan ja maisemapuiston arvojen säilyminen, sekä läpikulkevien reittien käytettävyys myös tapahtumien aikana. Reiteistä ei ole suunnitelmia, mutta alustavasti on todettu, että Lepolan alueelle on tarvittaessa mahdollista rakentaa uusi katuyhteys Lentäjänpuistikon ja Lentokonetehtaankadun kautta, ja että alueen topografia mahdollistaa monia eri reittivaihtoehtoja. (kilpailuohjelma 5.6 ja 5.2)

Onko mahdollista yhdistää kilpailupaikan tiet länsipuolelle tonttia? Onko olemassa liikennesuunnitelmia, joita voimme tarkastella?

24

ks. vastaus edelliseen kysymykseen

Jos Lentokonetehtaankadulta osoittaa uuden liittymän kilpailualueelle, voiko kyseinen liittymä kulkea kiinteistön 837-301-923-5 kautta, kilpailualueen rajan pohjoispuolelta?

25

Pienialaista muokkausta kilpailualueen reunan tuntumassa voi esittää

Voiko rajatun kisa-alueen ulkopuolisia pyöräreittejä muokata/ siirtää? (Esimerkiksi idän pyöräreitti, johon alueen kaksi reittiä tulee liittymään?)

26

Pienialaista muokkausta kilpailualueen reunan tuntumassa voi esittää.

Suunnitteluohjeen mukaan "Joukkoliikennepysäkille suuntautuvalle reitille tavoitellaan muutenkin miellyttävää ja esteetöntä kulkua Leirintäkatua pitkin". Leirintäkatu ei ole tällä hetkellä esteetön - tuleeko katu muuttaa esteettömäksi?

27

Kyllä, Leirintäkatua tullaan laajentamaan ja kehittämään ja se tullaan muuttamaan esteettömäksi. Leirintäkadun linjausta voi tarkistaa ja pienialaista muokkausta myös kilpailualueen reunan tuntumassa voi esittää. Kadun reunaan rakennetaan pyörätie ja jalkakäytävä. Joukkoliikennepysäkille suuntautuvalle reitille tavoitellaan muutenkin miellyttävää ja esteetöntä kulkua Leirintäkatua pitkin. (kilpailuohjelma 5.6 ja 5.2)

Onko alueelle mahdollista integroida paikallinen bussipysäkki joukkoliikenteen saavutettavuuden parantamiseksi?

28

Rakenteilla olevan raitiotien lähin pysäkki rakennetaan Kuuselakeskuksen viereen ja se palvelee kilpailualueelle sijoittuvia toimintoja. Myös lähin bussipysäkki sijaitsee Nuolialantiellä.

Väliaikaiset tilat, identiteetti
Kannustetaanko kilpailussa väliaikaisia rakenteita, kuten torikojuja, pop-up -tapahtumatiloja tai sesonkiluonteisia palveluita julkisille alueille?

29

Kyllä, väliaikaisia palveluita voi esittää.

Voidaanko alueelle suunnitella rakenteita, jotka mahdollistavat kausittaiset tapahtumat (esim. kesätorit, pop-up-tilat, ulkoilmaelokuvanäytökset)

30

ks. vastaus edelliseen kysymykseen

Onko kilpailussa mahdollista sisällyttää kaupunkikuvallisesti tunnistettavia elementtejä, jotka vahvistavat alueen identiteettiä ja tarjoavat uusia näkökulmia ympäristöön?

31

Kyllä, on mahdollista esittää.

Luola
Saako Lepolanpuiston alueella sijaitsevasta luolasta lisätietoa (koko, rakennettu/luonnontilainen jne.)?

32

Lepolanpuiston alla sijaitsee pienehkö, käytöstä poistettu luola. Luola on rakennettu todennäköisesti varastokäyttöön, se on kooltaan 47 x 7 m. Luolan kunnosta tai iästä ei ole tarkkaa tietoa. Luolalle voi ideoida pienimuotoista käyttöä. Luolan suuaukot avautuvat Nuolialantielle päin, eikä niille ole katuliittymää, joten kulku luolaan on hankalasti järjestettävissä.

Onko tietoa missä kunnossa Lepolan puiston alla sijaitseva "luola" on? Onko kyse vanhasta väestönsuojasta ja onko sinne kenties mahdollista osoittaa jotain toimintoja?

33

ks. vastaus edelliseen kysymykseen

Rantaviiva
Kilpailuohjelmassa todetaan, että "Rantaviivaan ei osoiteta voimakkaita toimenpiteitä, kuten täyttöjä." Onko rantaviivan muokkaaminen absoluuttisesti tavoitteiden vastaista, vai voiko rantaviivaan esimerkiksi tehdä avauksia, ja johtaa vettä kilpailualueelle mantereen suuntaan?

34

Laitureita sekä pieniä virkistys- tai leirintätoimintoihin liittyviä rantaviivanmuutoksia voi esittää. Erityisesti ranta-alueelle haetaan luonnonmukaista ilmettä. (kilpailuohjelma 5.7)

Lepolan huvila
Saisiko Lepolan huvilasta sellaisen piirroksen, johon on merkitty sisätilojen kantavat rakenteet.

35

Rakennushistoriaselvityksen kuvissa 23 ja 24 on esitetty huvilan pohjapiirros vuodelta 1926, selvityksestä löytyy myös piirros jossa on arvioitu alkuperäisen hirsirungon muutoksia.

Lepolan huvila, mitkä ovat kuistien ja kerrostasojen lattiapintojen korkoasemat?

36

Kuistin ja ensimmäisen kerroksen lattian korko on noin 89.0. Pihan korot näkyvät pohjakartassa.

Lepolan huvila, onko rakennuksesta saatavilla julkisivupiirustuksia lähtötietoaineistona?

37

Liite 14 julkisivut pdf muodossa

Lepolan huvila, lähtötietoaineiston dwg-pohjapiirustuksissa eteläjulkisivun sisäänkäyntikuistilta näyttäisi olevan käynti sisälle ainoastaan tuulikaapin kautta. Valokuva-aineistossa kuistin länsipäädyssä rakennuksen seinässä näyttäisi kuitenkin olevan ovi, piirustuksissa tämä kohta on umpiseinää. Onko lähtötietopiirustuksissa tältä osin virhe?

38

Kuistin länsipäässä on ovi, joka on tällä hetkellä peitetty. Oven voi esittää otettavaksi käyttöön.

Tekniset kysymykset
Is it possible to submit an entry in English?

39

Kilpailun kieli on suomi. Kilpailuehdotuksen asiakirjat tulee laatia suomen kielellä.

Is it possible to submit an entry in English?

40

ks. vastaus edelliseen kysymykseen

Is it possible to submit an entry in English?

41

ks. vastaus edelliseen kysymykseen

Miten palautettava aineisto tulee nimetä? Nimetäänkö tiedostot esim. NIMIMERKKI_planssit jne?

42

Tiedostojen nimeäminen nimimerkillä on hyvä tapa, mutta kilpailuohjelmassa sitä ei vaadita, koska palautus tapahtuu anonyymisti kilpailun verkkosivun kautta.

Ovatko lähtötietoaineiston liitekartat valmiiksi asemoituna siten, että pohjoinen on ylhäällä?

43

Lähtötietoaineistossa olevissa kartoissa pohjoinen on ylhäällä. Origo on siirretty kilpailualueen lähelle, sijainti on kaikissa lähtöaineistona olevissa kartoissa sama.

Kilpailuehdotuksen laadintaohjeesta: "Ensimmäiselle sivulle tulee sijoittaa yleissuunnitelma 1:1 000 sekä viistoilmakuva." Onko tarkoitus että ilmakuva on planssilla vain pienenä vinjettimäisenä kuvana? Yleissuunnitelmaa ja viistoilmakuvaa on vaikea mahduttaa samalle planssille kun planssi on vaakasuunnassa.

44

Viistoilmakuva sijoitetaan ensimmäiselle sivulle siinä koossa, kun sen mahtuu esittämään. Viistoilmakuva palautetaan myös erillisenä tiedostona ja sitä voidaan tarkastella arvostelussa erikseen.

Yleissuunnitelma ja viistoilmakuva eivät mahdu samalle A1-planssille, ellei ilmakuva ole todella pieni - voivatko nämä olla eri plansseilla?

45

ks. vastaus edelliseen kysymykseen

Kilpailuseminaarissa 14.2.2025 esitetyt kysymykset ja niihin annetut vastaukset

46

Millaisia ajatuksia liittyy leirintäalueeseen, halutaanko telttailupaikkoja, mökkimajoitusta vai matkailuautopaikkoja?

46

Tavoitteena on mahdollistaa noin 60–120 majoituspaikkaa, joista suurimman osan tulee olla ympärivuotisia ja pieni osa voi olla kesäkäyttöisiä. Kannattaa miettiä uusia kompakteja, kaupunkimaisia leirintäaluekonsepteja. Mikä puhuttelee tämän ajan ihmisiä? Suunnittelussa kannattaa huomioida myös se, että alue on tarkoitus antaa ulkopuolisen yrittäjän hoidettavaksi. (Kilpailuohjelman 5.4)

Onko leirintäalueen majoituskapasiteettia tarkoitus kasvattaa, pienentää vai pitää nykyisellään?

47

Kapasiteetti riippuu suunnitelman kokonaisuudesta, paljonko on asumista ja mikä on leirintäalueen majoituskombinaatio. (Kilpailuohjelma 5.4)

Onko leirintäalueen rakennuksilla säilytettävää arvoa tai halutaanko ne säilyttää?

48

Alueella on eri ikäisiä mökkejä. Mökit ovat helposti siirrettävissä ja kuljetettavissa pois alueelta. Mökit eivät vastaa nykypäivän vaatimuksia. Suunnittelussa kannattaa keskittyä mieluummin toimivaan kokonaisuuteen, kuin suunnitella toimintoja nykyisten rakennusten sijainnin perusteella. (Kilpailuohjelma 5.4)

Onko kaupungilla jo suunnitelmia, miten rannan jalankulun ja pyöräilyn yhteys aiotaan toteuttaa kilpailualueen länsipuolella kerrostalojen vierellä?

49

Voimassa olevassa asemakaavassa kilpailualueen länsipuolelle, rantaan on osoitettu jalankulun ja pyöräilyn reitti kapealle ja puustoiselle alueelle. Reitistä ei ole suunnitelmaa. Reitin ratkaisu kilpailualueella vaikuttaa myös länsipuolisen reitin toteuttamiseen. Sekä kilpailualueella, että länsipuolisella ranta-alueella on reitin sijoittamisen lisäksi myös säilytettävä puustoa, joten on mahdollista, että reittiä joudutaan paikoin kaventamaan tai että sitä on tarve jossain kohtaa laajentaa esimerkiksi laiturirakenteella. Tällöin on mietittävä ratkaisu, jolla jalankulku ja pyöräily sujuvat turvallisesti samassa tilassa ja väylä on talvellakin käytettävissä. (Kilpailuohjelma 5.6)

Pidetäänkö rantaviiva nykyisellään vai voiko rantaan tulla täyttömaata?

50

Pääsääntöisesti rantaviiva säilyy nykyisellään, rantavyöhyke säilytetään luonnonmukaisena, puustoisena ja ekologisena yhteytenä. (Kilpailuohjelma 5.7)

Kenelle erityisasumisen yksikkö on suunnattu?

51

Tarkkaa tietoa ei vielä ole, Pirkanmaan hyvinvointialue tekee palveluverkkoselvitystä erityisryhmien asumisesta. Kaupungin tavoitteena on mahdollistaa erityisasumisen sijoittuminen eripuolille kaupunkia. Yleisesti ottaen erityisasumisella mahdollistetaan mm. ikäihmisten, kehitysvammaisten ja opiskelijoiden asuminen. (Kilpailuohjelma 5.3)

Millaisia suunnitelmia Lepolan alueelle ei kannata esittää? Jotain tällaista mainittiin seminaariesityksessä.

52

Lepolan huvila on aiemmin toiminut päiväkotina ja sitä on jo pidempään tarjottu tähän käyttöön yksityisille toimijoille tuloksetta. Rakennus on esteellinen ja edellyttäisi raskaita korjauksia soveltuakseen päiväkodiksi. Suositellaan siis esittämään kilpailussa rakennukselle jotain muuta käyttöä. Uuden käytön tulisi olla sellaista, että kaupunki voi myydä rakennuksen. (Kilpailuohjelma 5.2)

Kilpailuohjelmassa mainittiin esteellisyydestä, ovatko jotkin tahot esteellisiä osallistumaan?

53

Kilpailun tuomariston ja sihteerin edustamien yrityksen lisäksi ei ole tiedossa yrityksiä, jotka olisivat osallistuneet kilpailun valmisteluun sellaisella tavalla, että eivät sen vuoksi voisi osallistua kilpailuun.

Lepolan huvilan esittelyssä 14.2.2025 esitetyt kysymykset ja niihin annetut vastaukset

54

Onko Lepolan rakennushistoriasta saatavilla tarkempaa tietoa?

54

Rakennushistoriaselvitys löytyy kilpailun liiteaineistosta.

Onko Lepolaan rakennettu lisää seiniä?

55

Aivan alkuperäistä pohjapiirrosta ei ole tiedossa, rakennushistoriaselvityksessä on säilyneisyyspohjapiirrokset, joissa on arvioitu alkuperäisiä rakenteita ja pohjapiirrokset vuodelta 1926. Seiniä on rakennettu lisää ja aukotusta muutettu käyttötarpeiden mukaan. Pohjaratkaisua on mahdollista muuttaa nykyisestä huomioiden kuitenkin suojelutavoite. (Kilpailuohjelma 5.2)

Millainen ilmanvaihto huvilarakennuksessa on?

56

Rakennuksessa on tällä hetkellä viisi ilmanvaihdon pakettikonetta ullakolla sijaitsevassa IV-konehuoneessa, keittiössä on erillinen koneellinen poistoilmakone. Erityisiä teknisiä tai muita ongelmia rakennuksessa ei ole tiedossa, mutta rakennus on vanha ja vaatii kunnostustoimia, joiden laajuus riippuu tulevasta käyttötavasta.

Ehdotusten sisäänjättö

ti 29.4. 2025 ⏲ 16:00

Kilpailijoita kehotetaan jättämään ehdotuksensa järjestelmään hyvissä ajoin ennen järjestelmän sulkeutumista. Kilpailuehdotuksen palauttamisen yhteydessä on varattava riittävästi aikaatiedostojen lataamiseen eri kohtiin sekä pyydettyjen tietojen syöttämiseen järjestelmässä.

Ehdotusta pääsee muokkaamaan kilpailuajan puitteissa palautuksen yhteydessä luotavalla pääsykoodilla. Kilpailijoiden tulee säilyttää itsellään järjestelmän ilmoittama koodi, sillä vain sen avullakilpailuehdotusta pääsee tarvittaessa muokkaamaan ennen palautusajan päättymistä.

Jätä kilpailuehdotus (tai sen luonnos ajoissa järjestelmään). Saat salaisen pääsykoodin, jolla pääset muokkaamaan jo jättämääsi ehdotusta kilpailuajan puitteissa niin monta kertaa kuin haluat. Näin voit vähentää sisäänjätön myöhästymisriskiä. Pidä luomasi koodi tallessa. Voit luoda useita koodeja jos haluat palauttaa useita ehdotuksia.

Yleisökommentointi

No items found.
No items found.

Kilpailun tulokset

Alustavasti lokakuussa 2025
No items found.
  • Tulosten julkistaminen
    syksyllä 2024

Lähetys onnistui

LÄHETÄ SEURAAVA KYSYMYS

Härmälän kilpailun aineistojen luovutuskuittausohje toimitetaan sähköpostiisi.